Top 15 | Verwachtte films in 2022

We zijn nu alweer ruim een week in het nieuwe jaar 2022. Alhoewel ik nog steeds wat filmtitels uit het vorige jaar aan het inhalen ben, kunnen we ook optimistisch naar de nieuwe kalender kijken. Na alle verschuivingen in 2021 lijkt het komende jaar vol te zitten met blockbusters, arthouse films en films van bekende regisseurs die terugkeren. Ik heb het lijstje uiteindelijk tot 15 films kunnen limiteren, ook al zal er af en toe een eervolle vermelding tussen staan. Dit zijn de 15 films van 2022 waar je naar moet uitkijken, volgens Rick.

Top 15 | Verwachtte films in 2022

15. The Gray Man

Anthony & Joe Russo werden voor The Gray Man herenigd met de schrijvers van hun 4 Marvel projecten, Christopher Markus & Stephen McFeely. Met een interessant spionage-plot en fantastische sterren als Ryan Gosling, Chris Evans en Ana de Armas zal deze Netflix original zeker het kijken waard zijn.

Films in 2022 - The Gray Man

14. Black Adam

Dwayne ‘the Rock’ Johnson als soort Superman antiheld? Dat lijkt mij zeker een goed concept. The Rock lijkt het te verkopen als de beste superheldenfilm van DC, die de hele machtsdynamiek zou veranderen, maar dat moeten we nog maar afwachten. Geïnteresseerd ben ik zeker. Black Adam komt 29 juli in de bioscoop.

13. The Northman

Robert Eggers heeft ons twee hele intense horrorfilms gebracht met The VVitch en The Lighthouse. De trailer van zijn nieuwe project, The Northman, belooft de stijl van Robert Eggers op een nog grotere schaal. Een gigantische cast met Anya Taylor-Joy, Alexander Skarsgard, Willem Dafoe, Ethan Hawke en Nicole Kidman voegt nog meer anticipatie voor deze film. Misschien zal het iets te artistiek, abstract en traag zijn voor het gemiddelde publiek, maar The Northman zal hoe dan ook episch worden. Hij draait vanaf 23 april in Nederlandse bioscopen.

12. Black Panther: Wakanda Forever

Deze film is een vrij bijzondere. Het is het vervolg op het Oscargenomineerde origineel met Chadwick Boseman. Nu hij helaas niet meer onder ons is, is het een hele opgave om zijn nalatenschap te eren. Deze film kan een van beide kanten opgaan, het kan een eerbetoon aan de fantastische acteur zijn, of het kan gewoon ontzettend slecht in de smaak vallen. Voor nu geef ik de film het voordeel van het twijfel. Regisseur Ryan Coogler is een zeer getalenteerde filmmaker, en Kevin Feige heeft al bevestigd dat ze de film in de naam van Chadwick Boseman willen maken. Het recente nieuws van de verwonding van Letitia Wright op set is echter niet het beste teken. Toch zal het publiek ongetwijfeld de film massaal bezoeken, wanneer deze op 11 november in de bioscoop te zien is.

Films in 2022 - Black Panther Wakanda Forever

11. Avatar 2

Toen Avatar in 2009 uitkwam brak het alle records. Het had de grootste opbrengst ooit, en moest daarvoor alleen Titanic verslaan, de film die James Cameron daarvoor had gemaakt. Deze filmmaker heeft slechts 2 keer eerder een sequel gemaakt. Die films waren Terminator 2: Judgement Day en Aliens, twee films die wereldwijd lof krijgen. James Camerons carrière vertelt ons dat we met Avatar 2 een echt spektakel kunnen verwachten. De film verschijnt 16 december in de bioscoop, dezelfde dag als Aquaman and the Lost Kingdom.

Fans van bijna alle franchises kunnen volgend jaar genieten van een vervolg. Denk aan de nieuwe Scream, Creed 3, Uncharted, Sonic 2 of Fantastic Beasts: the Secrets of Dumbledore. Allemaal films die het lijstje net niet bereikten.

Films in 2022 - Avatar 2

10. The Flash

The Flash is een veelbelovende film. Ik ben groot fan van de eerste paar seizoenen van de gelijknamige serie, en ik vind Flash een super interessant karakter. Bovendien behandelen ze het welbekende ‘Flashpoint’ concept van de comics, iets wat de tijdlijn verschuift waardoor oude acteurs als Michael Keaton en Ben Affleck terugkeren als Batman, maar ook Wonder Woman en General Zod uit eerdere DC-films terugbrengt. Toch is er voor de grote potentie van de film ook een hoop zorgen te maken. Verschillende nieuwsberichten stellen voor dat deze film de complete DC-tijdlijn zou verwijderen, en dat is nooit een goed idee. Het is dus de hoop dat deze film de nalatenschap van eerdere acteurs net zo goed behandeld als Spider-Man: No Way Home dat deed. The Flash komt 4 november uit.

9. Mission Impossible 7

Als er één franchise is die vrijwel nooit teleurstelt, is dat Mission Impossible. In die serie is naar mijn idee de 6e film het beste. Hoe vaak gebeurt dat? Door het wisselen van regisseurs, dodelijk stuntwerk van Tom Cruise en grotere en grotere actie weet elk deel het publiek opnieuw te verassen. Ditmaal zijn Hayley Atwell en Pom Klementieff toegevoegd aan de gebruikelijke cast, en kan ik niet wachten om het grote vervolg mee te maken. Mission Impossible 7 staat gepland op 30 september.

Mission: Impossible 6

8. Jurassic World: Dominion

Ook de Jurassic films krijgen een vervolg. Alhoewel dit zou het einde van de filmserie zou moeten doen. Het combineert de cast van de oude trilogie en die van de ‘World’ films, met Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, en Laura Dern, Sam Neill en Jeff Goldblum. Ditmaal zijn de dinosaurussen op het platteland gekomen. De potentie die dit brengt, een wereldoorlog tussen man en dino, een post-apocalyptische aarde waar dino’s wederom heersen, is immens. Nu is het alleen nog hopen dat ze deze potentie op een goede manier benutten. De proloog ziet er in ieder geval al supergoed uit. Jurassic World: Dominion komt 9 juni uit.

7. Thor: Love and Thunder

Alle aanwijzingen vertellen ons dat deze film zomaar episch kan worden. Taika Waititi keert terug en maakt zijn vervolg op het hilarische Thor: Ragnarok. Dit keer worden sterren Christian Bale en Russell Crowe toegevoegd aan de cast, en doen de Guardians of the Galaxy mee. In deze film wordt Natalie Portman Lady Thor. De film wordt losjes gebaseerd op een comics serie die er nogal wild aan toegaat. Taika Waititi belooft dezelfde humor, met nog meer drama. Ik denk dat na de eerste trailer, iedereen deze film bovenaan hun lijstje zal zetten. Thor: Love and Thunder komt 8 juli naar de bioscoop.

Thor: Love and Thunder

6. Top Gun: Maverick

Deze film staat al zo lang op het lijstje. Dit is de film die de pandemie het minst goed doorgekomen is. Van alle films die in 2020 de bioscopen niet konden bereiken is deze, samen met Morbius, de enige die niet in 2021 is uitgekomen. Maar de verwachtingen blijven nog steeds hoog. Tom Cruise levert simpelweg altijd kwaliteit. De eerste Top Gun is een klassieke, heel Amerikaanse film waar ik redelijk wat nostalgie voor heb, en een actiefilm met straaljagers is sowieso vermakend. De trailers, die al 2 jaar uit zijn, zijn zeer overtuigend en ik kan nog steeds niet wachten om deze film in een 4Dx bioscoop te kijken, vanaf 25 mei (hopelijk).

Dit jaar komen er ook talloze films uit van bekende filmmakers. Greta Gerwig maakt Barbie, Terrence Malick maakt The Way of the Wind, Ari Aster maakt Disappointment BLVD., Martin Scorsese maakt Killers of the Flower Moon, David Fincher maakt The Killer, Robert Zemeckis maakt Pinocchio, Olivia Wilde maakt Don’t Worry Darling, Jordan Peele maakt Nope, en Legally Blonde 3 komt eraan. Niet al deze films hebben zekerheid van een 2022 release, en ze maken de lijst niet omdat er verder niet veel over bekend is. Deze films zullen waarschijnlijk in de zomer wat meer op de radar terechtkomen.

5. Lightyear

Pixar maakt een van de slimste zetten die ze ooit hebben gedaan, door de meest succesvolle franchise, Toy Story, uit te melken zonder de nalatenschap van die films aan te tasten. Met Lightyear willen ze de origines van Buzz ontdekken, en met Chris Evans (Captain America) als zijn stem ben ik zeer enthousiast. Maar het is vooral de trailer die me wist te overtuigen. Het lijkt een serieuze ruimte-epic te worden en ik kan niet wachten. Ik zou Lightyear dan ook veel liever willen zien dan Turning Red, de andere Pixar film. Bovendien zijn de visuals hier fantastisch. Lightyear komt 15 juni in de bioscoop.

4. Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Dit MCU-project lijkt wel heel goed te kunnen worden. De film is een direct vervolg op WandaVision, Loki en Spider-Man: No Way Home. Regisseur Sam Raimi keert na 15 jaar terug naar het Comicbook films genre, na hij de Tobey Maguire Spider-Man trilogie heeft afgerond. Bovendien wordt dit project het dichts dat Marvel ooit bij het Horrorgenre zal komen. De trailer zet de multiverse in de spotlight, Wanda en Doctor Strange zullen hun demonen moeten confronteren. Ook lijkt het wat weg te hebben van de Doctor Strange aflevering van Marvel’s What If?… Doctor Strange in the Multiverse of Madness komt 6 mei al uit.

3. The Batman

Deze film heeft mijn hoogste verwachtingen. Zoals ik al mijn aparte artikel over film al vermeldde, heeft deze film zoveel potentie. Een nieuwe visie op het welbekende karakter, waarin de detective-kant van Batman meer naar boven komt, de scenes nu al erg rauw en intiem zijn en Batman niet terughoudt. De regisseur heeft prachtige films gemaakt met War for the Planet of the Apes en Dawn of the Planet of the Apes, en heeft me daarmee vooral op cinematografisch niveau overtuigd. De cast, crew en trailers beloven dat dit een van de beste Comic Book films ooit kan worden. The Batman komt 3 maart uit.

2. Babylon

Dit is de enige film met weinig zekerheid die ik toch op de lijst moest zetten. Damien Chazelle, regisseur van First Man (een fantastische ruimtefilm), Whiplash en La La Land (twee van mijn meest favoriete films aller tijde) maakt een film over het tijdperk dat La La Land imiteert. Met Brad Pitt, Margot Robbie en Tobey Maguire in de cast maakt dit een film die nu al fantastisch is. Damien Chazelle heeft simpelweg geen missers, weet altijd zijn artistieke persoonlijkheid te uitten in zijn films en weet gewoon wat hij doet. Babylon zou eind 2022 te zien moeten zijn.

Films in 2022 babylon

1. Spider-Man: Across the Spider-Verse (part one)

De film die met zekerheid fantastisch zal worden is het vervolg op Spider-Man: Into the Spider-Verse. De makers van die fantastische film, ook een van mijn meest favoriete films aller tijde, keren terug om het Spider-Verse nog groter te maken. De teaser die we nu gekregen laat gelukkig weinig verhaal zien, maar wel weten dat we op artistiek niveau nog steeds in goede handen zijn. En het feit dat we nu al weten dat dit meerdere delen gaat hebben, beloofd een zeer impactvolle cliffhanger. Het is een goede tijd om een Spider-Man fan te zijn, na Spider-Man: No Way Home kunnen fans al vanaf 5 oktober genieten van Spider-Man: Across the Spider-Verse (part one).

2022 brengt filmliefhebbers maar liefst 4 DC films, 5 Marvel films (waarvan 3 MCU), 2 Pixar films, populaire franchises als Jurassic World, Mission Impossible, Top Gun, Super Mario, Avatar, Sonic, en Fantastic Beasts krijgen nieuwe films, en zo’n beetje elke populaire of bekende regisseur brengt een nieuwe film uit. Dat kan zomaar een fantastisch jaar voor films worden.

Rick van Wijk


VOLG ONS

Vond je dit lijstje met films in 2022 interessant? Wil je de hele week op de hoogte gehouden worden van het laatste filmnieuws? Houd dan onze pagina in de gaten of volg Entertainmenthoek op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rondom je favoriete films en series.

FacebookInstagramPinterestTwitter