Entertainmenthoek stopt | Martijn’s terugblik en boodschap

Zoals jullie misschien wel hebben meegekregen is er na het eindejaarslijstje geen nieuws meer geplaatst. Het team van Entertainmenthoek gaat hun werkzaamheden namelijk neerleggen. De site zal nog zeker een paar maanden online blijven, maar er zal weinig tot geen nieuwe content geplaatst worden. Dit was uiteraard geen makkelijke beslissing voor het team, waarvan sommigen al ruim 9 jaar aan dit project werkten. In deze blog blikt redactielid Martijn Pijnenburg eens terug op zijn periode bij Entertainmenthoek. Ook heeft hij nog een boodschap voor jullie.

Voordat ik begin wil ik nog even benadrukken dat Entertaimenthoek destijds begonnen is als Filmhoek.

Het was ergens eind 2013 toen ik een vacature voorbij zag komen van Filmhoek. Ze zochten een recensent. Dit leek me leuk, maar gezien mijn gebrek aan schrijfervaring durfde ik eigenlijk niet te reageren. Ook al ging het om een vrijwillige functie. Toen vervolgens echter iemand uit mijn vriendenlijst me in het bericht tagde, dacht ik ”waarom ook niet”. Ik schreef een uitgebreide mail, met daarbij een proefrecensie. Deze werd in eerste instantie niet geaccepteerd, gezien het inmiddels alweer een wat oudere film was. Dus stuurde ik enkele dagen later nog eentje in. Deze bleek wel aan de eisen te voldoen. Mijn eerste gepubliceerde recensie was een feit!

De daarop volgende maanden bleef ik af en toe een recensie insturen. Vandaar dat ik uiteindelijk een uitnodiging kreeg voor een gastrecensenten bijeenkomst, waarbij ik Filmhoek oprichters Glenn en Peter kon ontmoeten. Toen ik vervolgens tot het vaste team mocht toetreden kwam er ook een vergadering met Sandro en Immy erbij.

Als vaste teamlid schreef ik niet alleen recensies, maar ook weleens nieuwsberichten. Daarnaast was er volop ruimte voor eigen inbreng. Ik experimenteerde met blogs, columns en weekoverzichten. Filmhoek was eigenlijk de eerste werkplek waar ik mijn creativiteit kwijt kon en het gevoel had echt van meerwaarde te zijn.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Er waren ook saaiere periodes. Ik kan me nog herinneren dat Sandro, Dennis en ik allerlei concepten uitprobeerde, maar vrijwel niets leek aan te slaan. Waaronder een filmjournaal, waarbij ook hoofdredacteur Glenn betrokken was. We hadden dat destijds bij mij in de huiskamer opgenomen, waarna Sandro het gehele weekend bezig was geweest met het monteren ervan. Glenn en ik vonden het resultaat echter dusdanig tegenvallen, dat we het liever niet gepubliceerd wilde hebben. Daarnaast maakten we ook dingen die we zelf leuk vonden, maar waar onze volgers niet zo’n interesse in leken te hebben. Best frustrerend, al hebben we er uiteindelijk wel veel van kunnen leren.

Het werken werd echter beloond toen we – na maanden lang niet groot genoeg te zijn – uitnodigden kregen voor premières. Zo kan ik met nog evenementen in Tuschinski herinneren waar half bekend Nederland rondliep. Ook heb ik interviews kunnen houden met onder andere Dick Maas, Richard Stanley en Carlo Boszhard.

Een ander leuk onderdeel van mijn tijd bij Filmhoek waren de samenwerkingen met andere partijen. Met name in het begin was het lastig om lezers te vinden voor mijn schrijfsels. Er waren destijds wel enkele Facebook-groepjes voor bloggers en plekken waar men content kon showen. Het viel me echter op dat veel mensen hun werk wilde delen, maar nauwelijks interesse hadden om dat van een ander te lezen. Daar wilde ik verandering in brengen. Ik besloot om regelmatig blogs of filmprojecten van andere partijen via Filmhoek onder de aandacht te brengen. Dit werd gewaardeerd en zorgde er soms ook voor dat men als dank ook onze content ging bekijken.

Tevens zijn ook de creatieve projecten waar ik samen met de eerdergenoemde Sandro Algra aan werkte het benoemen waard. Zo schreven we samen het script voor een Dragon Ball parodie, met onszelf in de hoofdrol. Sandro verwerkte dit scenario vervolgens tot een serieuze manga, welke hier te bekijken is.

Hoewel Entertainmenthoek de laatste paar jaar steeds groter en serieuzer werd, gingen mijn persoonlijke ambities een andere kant op. In 2021 begon ik met het minimaliseren van mijn leven. Dit hield in dat ik ervoor koos om slechts aandacht te besteden aan een paar zaken. Films en series bleven in eerste instantie in beeld, maar vanwege andere interesses begon ik ook dat op een zijspoor te zetten. Met als gevolg dat ik mijn abonnement bij Netflix stopzette en grote filmreleases links liet liggen. Tevens zegde ik mijn Patreon lidmaatschap op bij de CineMaatjes en Duimpjeworstelen podcast. Ik vond het weliswaar nog leuk wat deze heren deden, maar de focus lag gewoon bij andere dingen.

Het was in het begin even lastig om deze stappen te zetten, maar nadat ik eenmaal was begonnen, werd het steeds makkelijker. De overweldigende interesse in film welke ik voorheen had, nam vanzelf wat af. Ook ging ik mezelf steeds meer storen aan de filmindustrie. Er lijkt tegenwoordig veel nadruk te liggen op gezeur, ophef en polarisatie tussen kijkers. Begrijp me niet verkeerd, een beetje controverse houdt het spannend, maar na een tijdje werd ik moe van het feit dat de nadruk niet meer ligt op kwaliteit, maar of een film wel ”deugt”. En andersom, als een interessante film wordt afgeschreven omdat ie te politiek beladen zou zijn. Begrijp me niet verkeerd, meer diversiteit en het aansnijden van maatschappij thema’s vind ik in essentie positief, maar de uitwerking en het gezeur dat vaak volgt (aan beide kanten) staat me echter steeds meer tegen.

Heroes Dutch Comic Con Entertainmenthoek stopt Martijn 3

Ondanks alles vond ik het nog steeds leuk om voor Entertainmenthoek bezig te zijn. Al voelde het wel steeds vreemder om te schrijven over films en series waar je eigenlijk nauwelijks nog naar keek. Ook begon ik mezelf af te vragen of er geen betere manieren waren om aan de wereld bij te dragen dan het schrijven over Entertainment, waaraan in deze maatschappij geen gebrek lijkt. Dus op een gegeven moment leek het me een goed idee om ook met Entertainmenthoek te stoppen.

Tegenwoordig houd ik me meer bezig met activiteiten buiten de deur. Dit om als eigenzinnige introvert mijn sociale vaardigheden aan te scherpen. Ook schrijf ik regelmatig over deze onderwerpen. Zo heb ik onlangs een E-book omtrent Dankbaarheid afgerond, dat ik komende maand wil uitbrengen.

Ondanks dat ik niet veel meer met films en series bezig ben, vind ik het nog wel prachtig om te zien hoeveel passie sommige collega’s in hun werk steken. Denk aan de makers van podcasts. Of mensen welke fanatiek recensies schrijven. En natuurlijk de onafhankelijke filmmakers van Nederland, België en daarbuiten.

Ik wil iedere lezer dan ook vragen om dit soort vakwerk en passieprojecten te respecteren. Dit zijn naar mijn mening een soort van pareltjes in een wereld vol clickbait en oppervlakkige content. Kom je een potentieel interessante podcast, kunstenaar of filmproject tegen? Geef het een kans, plaats een leuke reactie en/of deel het met je vrienden. En als je het geld hebt, overweeg een kleine donatie te doen. Ook jouw bijdrage kan het verschil maken.

Entertainmenthoek stopt Martijn 2

”Friends” mag in dit geval ook vervangen worden door ”kleinschalige en beginnende artiesten” Deze hebben je steun vaak harder nodig dan grote Hollywood acteurs.

Als afsluiter wil ik, geheel in stijl van een Oscar speech, de nodige mensen bedanken.

  • Mijn mede-redactieleden Glenn en Sandro. Twee enorm harde werkers waar ik ook enorm veel van heb mogen leren. Ik zal nog vaak denken aan onze – bijna dagelijkse – discussies en brainstorm sessies in de chatgroep.
  • Peter. Allereerst omdat hij het platform heeft opgericht en onderhouden. Ook was het altijd lachen met hem op de beursvloer en in de perskamer.
  • Kimberly, die er wat later bijgekomen is maar met name tijdens evenementen veel heeft bijgedragen.
  • Recensent en VFX mastermind Raymond Doetjes.
  • Mijn oud-collega’s Immy Verdonschot, Dennis van Elten en Kevin Plaatje.
  • Dirk Gunther Mohr, Benjamin van den Dool, Rob Cues, Bastiaan Rook en alle andere filmmakers die ons de mogelijkheid gaven hun werk te recenseren.
  • De gastrecensenten.
  • Trouwe bezoekers / reageerders als Robert Koops, Marco Beks, Remy Wagenaar, Mark Bredius (en vele anderen, al kan ik ze niet allemaal gaan opnoemen).

En nu ik toch bezig ben, ook nog even een shout-out naar:

Erik Jansen, Eduard Koek, MOOVIES podcast, Christophe Bronckaerts, Filmerds, Colton Hunt, Ruud Vos, CineMaatjes, Daniel Montanus, James Bond Nederland, MovieMastery, Vincent Prenger, Yves Valkiers (en zijn gekke fanbase ?), Biosmatch, SRSCK, De Protagonisten, David van Rangelrooij van Quiz & Fun Events, Nostra van Filmblogs.nl, Robin Appelo en het BUT Film Festival.

En vast nog wat andere leuke mensen. (Het nadeel van zulke shout-outs is dat je het risico loopt mensen te vergeten…ik heb me vooral gefocust op mensen waarmee ik namens E-hoek hebben samengewerkt of jarenlang actief waren op onze social media kanalen)

En natuurlijk alle andere lezers van Entertainmenthoek.

 

Dit was het dan voor nu. We willen jou als lezer nogmaals hartelijk bedanken voor je steun de afgelopen jaren. Je mag ons altijd blijven volgen, want zoals je weet, in de wereld van films is er altijd nog ruimte voor een spin-off en sequel…

VOLG ONS (ERGENS ANDERS)

Wil jij Martijn blijven volgen? Dat kan via zijn account op Instagram, genaamd CineMartijn. Lees hier ook de afscheidsblog van Sandro.

Instagram